Foto: B. Arpman. Snöstorps gamla kyrka

1. Snöstorps kyrka

Snöstorps gamla kyrka

Snöstorps gamla kyrka låg väster om den nuvarande kyrkan och tros ha byggts redan på 1200-talet. Den gamla kyrkan hade ett liknande utseende som Breareds kyrka. Den var 30 meter lång, 7 meter bred, byggd av sten och täckt med rödfärgade ekspån. Tornet var 18 meter högt och hade ett tornur. En lokal sägen berättar att sandstormar tidvis förhindrade tillträde till kyrkan, då drivor av sand blockerade dörrarna och sand trängde till och med in i byggnaden. Istället för att rensa bort sanden lades ett nytt golv ovanpå den inblåsta sanden. Denna intressanta detalj upptäcktes vid rivningen av den gamla kyrkan. På den norra sidan fanns en ingång för kvinnor och på motsatt sida en för män.

Snöstorps nya kyrka

En del av de inventarier från den gamla kyrkan återfinns i den nya kyrkan, inklusive predikstolen i ek från år 1616 och Basunängeln från början av 1700-talet som hänger över koret. Altartavlan från år 1653 finns bevarad på ett museum i Stockholm och lånas inte ut på grund av behovet av att säkerställa rätt temperatur och luftfuktighet i utställningslokalen. Övriga inventarier inropades av Patronius på Skedala säteri men gick förlorade i en förödande eldsvåda.

År 1882 påbörjades rivningen av den gamla kyrkan, och en ny kyrka började uppföras, vilken invigdes år 1883. En del material från den gamla kyrkan återanvändes, inklusive sten för grundläggningen. Det byggdes totalt 12 ”Langletkyrkor” i Sverige, men byggandet avslutades efter Kung Oscar II:s kommentar: ”Har vi tillåtit detta?”

Snöstorp kyrka ritades av arkitekten Emil V Langlet. Den drivande i kyrkobyggnadskommittén var riksdagsmannen Ivar Lyttkens, som tog kontakt med Emil V Langlet. Han var engagerad i att skapa funktionella gudstjänstlokaler och hade innovativa idéer om utformningen av kyrkorum som passade den protestantiska gudstjänsten. Byggkostnaden stannade vid 37 000 kronor.

Vid invigningstalet av J.A. Berg från Östra Karup avslutades ceremonin med orden: ”Detta är en plats där Herren har sammankallat oss. Må detta tempel bli en välkomnande och trygg fristad för de som är i andlig nöd på denna jord. År 2023 görs en omfattande renovering av kyrkans tak, och tornen kommer att bytas ut.